Istvánfi Géza, Trezorierul Tradiției Olăritului din Țara Oașului – O Bucurie Nemărginită în Olarit
Sursa poza si informatii: portalsm.ro
În inima Țării Oașului, meșteșugul olăritului este ținut în viață de Istvánfi Géza, un meșteșugar din Vama, care, de mai bine de 50 de ani, modelează lutul cu pasiune și dăruire. Într-o perioadă în care mulți olari au ales calea străinătății, Istvánfi a rămas acasă, continuând tradiția familiei sale.
"Am obiecte de prin anii 1800. Deja de la începutul secolului al XIX-lea erau foarte mulți olari, dar după '89 mulți au plecat în străinătate. Eu am rămas și e o mare bucurie", spune Istvánfi, care a învățat meșteșugul de la tatăl și bunicul său.
Deși este cunoscut ca "ultimul olar din Țara Oașului", Istvánfi subliniază că fiica sa continuă tradiția, fiind "penultimul" olar. "Avem foarte mulți turiști, mă vizitează chiar acasă la mine, la atelier, dar și la muzeul satului. Mulți care ne vizitează îmi spun că sunt ultimul olar din Țara Oașului, dar trebuie să îi corectez. Sunt penultimul, pentru că fiica mea duce mai departe tradiția și e o mare bucurie", povestește meșteșugarul.
Vizitatorii care ajung la atelierul său au ocazia să învețe tainele olăritului. "Primul lucru când intră, turiștii mă întreabă dacă pot să încerce să facă și ei, apoi după câteva secunde își dau seama că se murdăresc pe mână, dar îi încurajez să continue și se joacă și ei. E o bucurie mare când ne vizitează copiii, când e Școala Altfel sau Săptămâna Verde, vin în număr mare și modelează", spune Istvánfi.
În 2022, Istvánfi Géza a fost distins cu titlul de "Tezaur Uman Viu", recunoaștere acordată de Ministerul Culturii pentru păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Astfel, Istvánfi Géza rămâne un simbol al tradiției olăritului în Țara Oașului, continuând să inspire și să păstreze vie această meșteșug străvechi.