Ancheta cere dreptate și responsabilitate în tragedia montană.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Agent Green depune plângere penală după ce un urs a fost împușcat pe Transfăgărășan
Organizația non-guvernamentală de mediu, Agent Green, a depus recent o plângere penală la Parchetul Județean Argeș în urma tragicului incident din Munții Făgăraș, unde un urs a fost împușcat după ce a provocat moartea unui turist italian pe renumitul drum scenic Transfăgărășan. În urma acestui incident tragic, trei pui de urs au rămas orfani, însă numai unul a fost salvat până acum.
Agent Green acuză Direcția Silvică Argeș - Romsilva și comisia de intervenție desemnată, de braconaj și mai multe infracțiuni, inclusiv neglijență profesională, omor prin imprudență, uciderea neautorizată a unei specii protejate și încălcarea continuă a obligațiilor legale de management al faunei sălbatice.
Conform documentelor citate de Agent Green, Direcția Silvică Argeș nu a reușit, de-a lungul mai multor ani (2020–2025), să împiedice obisnuirea urșilor cu prezența umană. Deși observările urșilor au fost frecvente de-a lungul DN7C, mai ales în zonele turistice și parcări, nu au fost implementate măsuri de descurajare eficiente așa cum cere legea.
Mai mult, echipa de intervenție ar fi sărit peste procedurile prescrise și a trecut direct la împușcarea ursoaicei. Puii fie au fost abandonați, fie luați ilegal - iar numai unul a fost recuperat în urma presiunii publicului. Agent Green a afirmat de asemenea că personalul silvic avea echipamente inadecvate pentru a alunga animalele în pădure, neavând la dispoziție muniție neletală, cum ar fi gloanțe de cauciuc.
"Jandarmeria Montană a raportat în mod repetat prezența urșilor pe drum, inclusiv în ziua incidentului fatal, fără ca autoritatea silvică sau comisia de intervenție să răspundă," se arată într-un comunicat de presă. Totodată, Agent Green subliniază că o solicitare de derogare pentru relocarea puilor a fost semnată doar după împușcarea ursoaicei, pe 6 iulie, sugerând că intervenția a fost neautorizată la acel moment.
Filiala Argeș a Romsilva a fost deja amendată de mai multe ori de jandarmerie pentru nerespectarea legilor privind protecția faunei sălbatice, iar două hotărâri judecătorești au menținut aceste sancțiuni.
Agent Green solicită acum procurorilor să inițieze o anchetă în acest caz, să identifice și să tragă la răspundere persoanele responsabile din partea Romsilva și a comisiei de intervenție, să audieze mărturia jandarmilor implicați și să solicite documente-cheie ca ordinul de convocare al comisiei, raportul autopsiei victimei, amenzile oficiale și deciziile instanței, și o evaluare tehnică privind dacă împușcarea ursului a fost o intervenție legitimă sau o actiune de braconaj.
Incidentul a avut loc pe 3 iulie, când ursoaica a atacat și ucis un motociclist care coborâse de pe vehicul pentru a hrăni și fotografia animalul, ignorând semnele de avertizare afișate de-a lungul drumul turistic. Corpul victimei a fost recuperat dintr-o râpă, iar animalul sălbatic a fost ulterior identificat și împușcat. Cei trei pui de urs rămași orfani, din care doar unul a fost ulterior găsit și dus la sanctuarul AMP Libearty Zărnești.
Observațiile urșilor sunt frecvente pe Transfăgărășan, mai ales pe măsură ce animalele s-au obișnuit să primească hrană de la turiști, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților de a evita contactul cu animalele sălbatice și riscul de a fi amendați pentru acest lucru. Uneori, turiștii au fost răniți sau chiar uciși de urșii pe care au încercat să-i fotografieze sau să-i hrănească.
Specialiștii au atras în repetate rânduri atenția că această situație schimbă și comportamentul animalelor, care devin dependente de hrana oferită de oameni, punând în pericol supraviețuirea lor în sălbăticie.