Coordonatorul PNRR al Comisiei Europene poartă discuții cu oficialii români despre măsurile fiscale și revizuirea planului de redresare financiară.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Céline Gauer, directorul general al Task Force-ului pentru Redresare și Reziliență (cunoscut sub numele de RECOVER) din cadrul Comisiei Europene, a sosit în România pe 15 iulie pentru a discuta cu oficialii cu privire la implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În calitate de coordonator al PNRR, ce oferă finanțare sub formă de împrumuturi avantajoase sau granturi pentru proiecte de dezvoltare, Gauer s-a întâlnit cu premierul Ilie Bolojan și mai mulți miniștri. Au discutat despre măsurile fiscale aprobate până în prezent de către Executiv, precum și despre cum intenționează guvernul să introducă diverse măsuri în anul următor pentru a menține deficitul bugetar sub pragul de 7% din PIB.
Conform unor surse citate de TVR, oficialul european a subliniat importanța asigurării menținerii puterii de cumpărare a românilor. Delegația UE și guvernul român au revizuit și al doilea pachet de măsuri în cadrul întâlnirii. În plus, partea română și-a exprimat dorința de a revizui programul pentru a evita pierderea fondurilor europene.
În urma întâlnirii, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Dragoș Pîslaru, a susținut o conferință de presă despre Planul Național de Redresare și Reziliență, declarând că guvernul a organizat întâlniri tripartite pentru a decide care proiecte nu mai pot fi finalizate până la termenul final al planului, respectiv august 2026.
„În acest moment, aproximativ 6,3 miliarde de euro din proiecte nu mai pot fi finalizate până în august 2026. Astfel, din componenta de împrumut a PNRR rămân 8,7 miliarde de euro, la care se adaugă un pachet de măsuri legate de reziliență”, a afirmat Dragoș Pîslaru.
Printre proiectele afectate se numără mai multe segmente ale autostrăzilor A7 și A8 din România, care au pierdut finanțare. „Pe 14 iulie, am convenit asupra unui pachet de 2,5 miliarde de euro care include investiții în diverse domenii cheie unde Comisia Europeană nu a fost convinsă că pot fi salvate. Am adunat dovezi că acestea pot fi finalizate până la sfârșitul lunii august 2026, astfel încât să rămână în componenta de împrumut”, a declarat Pîslaru.
Ministrul a dat asigurări că România nu va pierde „nici un euro” din componenta nerambursabilă a granturilor. „Avem confirmarea că România nu va pierde nici un euro din componenta nerambursabilă. Nu există riscul ca proiectele să nu fie finalizate până în august 2026”, a subliniat Pîslaru.
Ministrul a remarcat că întârzierile semnificative au afectat eforturile României de a absorbi fondurile PNRR, ceea ce a condus la actuala pierdere de finanțare. Executivul a reușit să atragă puțin peste 30% din bani după aproape cinci ani de la existența programului.
(Foto sursă: Inquam Photos | George Călin)