creștere de 7.1% anual, cea mai puternică din ultimii trei ani
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Industria din România menține un trend pozitiv în luna mai cu o creștere de 7,1% y/y
Industria românească a înregistrat o creștere semnificativă de 7,1% anul pe an în luna mai, conform INS (Institutul Național de Statistică). Ajustată în funcție de zilele lucrătoare, această creștere este de 3,8%, marcând cel mai puternic avans din ultimii trei ani, influențat însă de efectele de bază, notează grupul Erste într-o analiză recentă.
Performanța din mai vine după o scădere negativă de -9,1% comparativ cu anul precedent în aprilie (-2,1% ajustat). Acest lucru a dus la o scădere totală de -1,5% pentru primele două luni ale celui de-al doilea trimestru, după un declin de -3,7% în primul trimestru și o performanță anuală de -1,6% pentru 2024. Ajustând pentru numărul de zile lucrătoare, care au fost mai puține în aprilie-mai față de aceleași luni din 2024, producția industrială a crescut cu 0,8% în primele două luni ale Q2. Aceasta indică o tendință ascendentă fragilă, parțial explicată prin nivelurile reduse de activitate industrială din ultimii doi ani (peste 4,6%).
Pe parcursul celor 12 luni până în mai, activitatea industrială a înregistrat o creștere de 7,9% (6,9% ajustat), rămânând totuși sub nivelul atins înainte de criza Covid-19 în 2019.
Erste Research prognozează o creștere de -0,4% a producției industriale în 2025, ceea ce ar reprezenta o îmbunătățire comparativ cu declinul de 1,6% din 2024 și prăbușirea de -3,0% din 2023. Încrederea locală și internațională în sectorul industrial se îmbunătățește treptat, deși redresarea semnificativă în producție este așteptată abia anul viitor.
Pe termen scurt, perspectivele rămân moderat pozitive. Iunie a înregistrat o creștere a PMI-ului pentru producția din România la cel mai înalt nivel din ultimul an, deși sub pragul de 50, ceea ce indică încă o contracție. Noile comenzi și producția au avut o contribuție negativă la indice, în timp ce locurile de muncă, stocurile de achiziții și timpii de livrare ai furnizorilor au ajutat la ridicarea cifrei globale.
Încrederea în sectorul de producție a crescut în iunie conform Indicelui Sentimentului Economic, datorită așteptărilor de producție mai ridicate. Componentele de producție ale Indicei Climatului de Afaceri Ifo pentru Germania au înregistrat o îmbunătățire marginală în aceeași lună. Companiile sunt vizibil mai optimiste cu privire la lunile următoare, deși performanța actuală a afacerilor a rămas mai puțin favorabilă.
În iunie, indicele HCOB al PMI-ului pentru producția industrială din zona euro a crescut la cel mai ridicat nivel din august 2022. Sectorul de producție din Europa a demonstrat reziliență în fața șocurilor, precum tarifele impuse de SUA, criza din Orientul Mijlociu și războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei.
Foto: Michal Bednarek/Dreamstime.com