Deficitul de cont curent al României a crescut cu 43% în 12 luni până în mai 2025, atingând 9,5% din PIB, potrivit BNR.

Deficitul de cont curent al României a crescut cu 43% în 12 luni până în mai 2025, atingând 9,5% din PIB, potrivit BNR. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Deficitul de cont curent al României crește cu 43%, ajungând la 9,5% din PIB

Deficitul de cont curent al României a crescut semnificativ, atingând valoarea de 33,6 miliarde de euro în perioada de 12 luni până în mai 2025, ceea ce reprezintă un avans de 43% comparativ cu anul precedent. Această creștere este impulsionată în special de extinderea deficitului comercial de bunuri cu 17%, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).

În perioada de 12 luni până în martie 2025, deficitul de cont curent a urcat la 9,5% din PIB, o creștere față de 9,3% luna anterioară și semnificativ mai mult decât 7,3% cu un an înainte. În 2024, decalajul s-a mărit la 8,4% din PIB, comparativ cu 6,6% în 2023, în principal din cauza deficitului fiscal care a atins 8,65% din PIB, generând o creștere a cererii private prin majorarea salariilor publice și a pensiilor. Se așteaptă ca o consolidare fiscală moderată, în special în semestrul al doilea al anului, să contribuie la temperarea deficitului extern.

Deficitul comercial al României în bunuri, deși a crescut doar cu 17%, a ajuns la 35,1 miliarde de euro în perioada de 12 luni până în mai 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 5 miliarde de euro față de perioada anterioară. Această sumă explică jumătate din creșterea de 10 miliarde de euro a deficitului de cont curent.

Contribuind și mai mult la deteriorarea balanței externe, excedentul din comerțul cu servicii al României a scăzut cu 451 milioane de euro, adică 4% anual, ajungând la 11,8 miliarde de euro. În același timp, achizițiile nete în turism au crescut cu 18%, echivalând cu 4,8 miliarde de euro, reflectând cererea internă robustă. Achizițiile turistice brute au urcat cu 12%, ajungând la 10,1 miliarde de euro, sau aprox. 2,9% din PIB.

Deficitul de venituri primare, care include în principal dobânzile și dividendele obținute de investitorii străini, a crescut cu 21%, atingând 10,3 miliarde de euro, adică 2,9% din PIB. Dintre acestea, 4 miliarde de euro (+27%) sunt reprezentate de dobânzile nete plătite pentru investițiile de portofoliu, iar dividendele nete generate de investitorii străini s-au ridicat la 12 miliarde de euro (+27%).

Fluxurile nete de investiții străine directe (ISD) în România au scăzut cu 20%, atingând 5,1 miliarde de euro în cele 12 luni până în mai 2025, iar fluxurile brute au scăzut cu 22%, rămânând la aceeași valoare de 5,1 miliarde de euro. Aceasta reprezintă doar 1,4% din PIB, o scădere față de 2,0% în mai 2024, contribuind nesemnificativ la acoperirea deficitului de cont curent, diferența fiind acoperită prin transferuri care generează datorii.

Din totalul investițiilor străine directe, aproximativ 80% au fost formate din profituri reinvestite, care au crescut cu 3,7%. Procentul profiturilor reinvestite a rămas la 33%, similar cu cel din perioada precedentă.

iulian@romania-insider.com

Sursa foto: Vlad Ispas / Dreamstime.com


Dorin Varga

Dorin Varga are 34 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Satu Mare. Născut în orașul de pe Someș și absolvent al Facultății de Jurnalism din Cluj-Napoca, Dorin este un reporter cu o voce calmă, un ochi critic și o legătură autentică cu orașul său natal. Este prezent zi de zi în teren, documentând tot ce contează pentru comunitatea locală: de la hotărâri administrative la povești din cartiere și inițiative civice. Scrie clar, echilibrat și cu respect pentru oameni și adevăr.

Știri Generale

Știri Generale
Un sătmărean fericit câștigă un scuter electric la tombolă Optim Cars – Vezi detalii și premiile oferite!
3,1 milioane de români locuiesc în afara granițelor.
Al Treilea Mare Investitor Străin din România cu 12,9 Miliarde EUR în Investiții Directe și 125,000 Locuri de Muncă Create
Ancheta cere dreptate și responsabilitate în tragedia montană.
Aproape 60% dintre români nu își pot permite o vacanță de o săptămână, dezvăluie datele Eurostat pentru 2024
Art Safari București încurajează vizitatorii să redescopere arta fără telefoane în #SăptămânaFărăTelefoane (17-20 iulie), vibrând cu operele fără ecrane.
avans real de doar 2.3% în mai, cea mai slabă evoluție din ultimii doi ani
Capitalizarea de piață a crescut de 21 de ori, depășind 1 miliard RON.
Cautarea unui nou Director General și schimbări semnificative în echipa de conducere pentru îmbunătățirea performanței operaționale.
Cea Mai Mare Rețea pentru Vehicule Electrice din România Lansată la Pitești!
Centrul de mentenanță Wizz Air din România se deschide la Aeroportul Internațional Băneasa București în 2025, marcând o expansiune strategică regională.